Novice

Na tržnico z vrečko za večkratno uporabo

  • 10. 09. 2018 13:27:00
  • Nazaj

V soboto, 15. septembra 2018, bomo med 8. in 12. uro na vrhniški tržnici delili vrečke za večkratno uporabo. Vrečke so narejene iz rabljenih zaves in so primerne za nakup živil do 3 kilogramov. Poleg omenjenih vrečk so za nakupe primerne tudi podobne vrečke iz blaga, cekarji ali košare. Z umikom navadnih plastičnih vrečk s tržnice želimo narediti vrhniško tržnico in naše okolje še bolj zeleno ter prispevati k trajnemu zmanjšanju uporabe plastičnih nosilnih vrečk, obenem pa kupcem ponuditi trajnostno alternativo. Prav vsak lahko prispeva svoj delež k reševanju problema s plastiko. Narediti moramo vse, kar lahko, da preprečimo nadaljnjo poplavo plastičnih odpadkov. Dober prvi korak k rešitvi problema je zmanjševanje plastike za enkratno uporabo, k čemur lahko pripomoremo tudi mi.

Slovenska vlada je sicer že lani sprejela spremembo uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, s čimer želi trajno zmanjšati potrošnjo lahkih plastičnih nosilnih vrečk. V Sloveniji bodo tako od 1. januarja 2019 na vseh prodajnih mestih blaga ali izdelkov brezplačne plastične nosilne vrečke ne glede na debelino stene prepovedane.

Iz vseh ukrepov so v skladu z evropsko direktivo izvzete zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki so namenjene primarni embalaži svežih živil, ki niso predpakirana.

Oceani in morja, poletno zatočišče mnogih ter stičišče vseh rek in potokov, so pravi zbiralnik plastičnih odpadkov. Trenutno je v njih kar 5000 milijard kosov plastike, s katerimi bi Zemljo lahko obkrožili kar 400-krat. Najhujša težava je prav plastika za enkratno uporabo, ki jo včasih uporabljamo le nekaj sekund, v okolju pa ostane več stoletij.

Share

Kontakt

Javno podjetje Komunalno podjetje Vrhnika, d. o. o.

Pot na Tojnice 40
1360 Vrhnika
T: 01 750 29 70
E: info@kpv.si