Novice

BODI JUNAK, NE ZAMENJAJ ŠKOLJKE ZA SMETNJAK!

  • 21. 05. 2020 12:48:00
  • Nazaj

BODI JUNAK, NE ZAMENJAJ ŠKOLJKE ZA SMETNJAK!

Na podlagi skupnega prizadevanja komunalnih podjetji za ozaveščanje uporabnikov in javnosti o pomenu premišljene rabe naravnih virov, varovanja okolja in prizadevanja za krepitev družbene odgovornosti je pod okriljem Zbornice komunalnega gospodarstva leta 2014 nastala pobuda Skupaj za boljšo družbo (v nadaljevanju SBD).

V zadnjih letih, pa tudi zdaj, ko smo zaradi koronavirusa večino časa v domačem okolju, se kaže potreba po ozaveščanju javnosti o odpadkih, ki ne spadajo v straniščno školjko, zato je bila pobuda SBD nadgrajena z akcijo Bodi junak, ne zamenjaj školjke za smetnjak. Na eni strani smo za pravilno odvajanje komunalne odpadne vode odgovorni upravljavci sistemov, na drugi pa je zelo pomembno, kako z odpadno vodo ravnamo v gospodinjstvih. Zato si moramo zapomniti preprosto navodilo: STRANIŠČNA ŠKOLJKA NI KOŠ ZA SMETI, VANJO SPADAJO LE TRI STVARI.

Da, prav ste prebrali. V straniščno školjko sodijo samo človeški izločki in iztrebki ter toaletni papir.

Čedalje hujša težava so v kanalizacijskih sistemih vlažilni in čistilni robčki, ki se od toaletnega papirja razlikujejo po tem, da je v njih celulozi dodano vezivo, ki preprečuje, da bi hitro razpadli. Zaradi svojih lastnosti se vlažilni in čistilni robčki kopičijo na kritičnih mestih v ceveh, kjer se sprimejo z drugimi odpadki, ki v kanalizacijski sistem ne sodijo, in tako povzročajo zamašitve hišnih napeljav in kanalizacijskih cevi ter okvare črpalk in drugih naprav, ki skrbijo za nemoteno odvajanje in čiščenje komunalne odpadne vode. Posledično so zaradi zamašitev in okvar višji tudi stroški popravil in zamenjave opreme kanalizacijskega sistema.    

Javno podjetje Komunalno podjetje Vrhnika, d.o.o., vam zato sporoča, da v straniščno školjko ne spadajo naslednji predmeti. Odvreči jih moramo v koš za smeti:

- vlažilni in čistilni robčki

- vata, paličice za ušesa, vložki in tamponi, kondomi

- olja in maščobe, ostanki hrane in cigaretni ogorki

- zdravila, obliži, kontaktne leče in drugi izdelki.

Tudi v obdobju krize zaradi koronavirusa ravnajmo odgovorno in robčkov in krp za razkuževanje, zaščitnih mask in rokavic ne mečimo v straniščno školjko, ampak med odpadke.

Skupaj lahko pripomoremo k čistejši naravi in ohranjanju naših vodnih virov. Delovanje vseh sistemov v komunalnih dejavnostih je lahko uspešno le toliko, kot je odgovorno ravnanje vsakega posameznika. Zato bodi junak in ne zamenjaj školjke za smetnjak.

 

Share

Kontakt

Javno podjetje Komunalno podjetje Vrhnika, d. o. o.

Pot na Tojnice 40
1360 Vrhnika
T: 01 750 29 70
E: info@kpv.si