Novice

Oskrba s plinom

  • 12. 07. 2022 11:48:00
  • Nazaj

Na podlagi drugega odstavka 118. člena Zakona o oskrbi s plini (Uradni list RS, št. 204/21) in prvega odstavka 13. člena Akta o načrtu za izredne razmere pri oskrbi z zemeljskim plinom (Uradni list RS, št. 97/20 in 204/21 – ZOP) je Agencija za energijo kot pristojni organ za zagotavljanje zanesljive oskrbe z zemeljskim plinom z dnem 12. julij 2022 razglasila stopnjo zgodnjega opozarjanja. Razglasitev temelji na spremljanju javno dostopnih informacij veznih na dobavo plina po dobavnih poteh, ki vplivajo na dobavo plina v Slovenijo in vključujejo tudi dobavo po plinovodu Severni tok 1.

Prenos plina do Slovenije trenutno poteka nemoteno, prav tako je nemotena oskrba s plinom v Sloveniji. Kljub temu agencija z razglasitvijo stopnje zgodnjega opozarjanja obvešča javnost, zlasti odjemalce zemeljskega plina, da bi lahko v prihodnje v primeru nižjega pretoka zemeljskega plina iz Rusije nastopile tudi motnje pri oskrbi z zemeljskim plinom. Ali bodo motnje nastale in v kakšnem obsegu ali trajanju, v danem trenutku ni možno z gotovostjo predvideti.

Agencija poziva odjemalce zemeljskega plina k racionalni rabi zemeljskega plina ter obvešča industrijske odjemalce, da v kolikor bodo razmere zahtevale razglasitev višje stopnje krize, lahko pride do prekinitve dobave ali zahteve po preklopu na uporabo nadomestnih energentov. Dobavitelji in industrijski odjemalci naj redno spremljajo dogajanja in stanje na trgu z zemeljskim plinom in razmislijo o alternativnih možnostih, ki lahko v primeru motenj oskrbe prispevajo k znižanju odjema.


Uradno besedilo razglasitve stopnje zgodnjega opozarjanja.

 

Share

Kontakt

Javno podjetje komunalno podjetje Vrhnika, d. o. o.

T: 01 750 29 50
F: 01 750 29 51
E: info@kpv.si