Novice

Uporaba klorovih preparatov

  • 21. 09. 2022 08:15:00
  • Nazaj

Uporabnike pitne vode na območju občine Log-Dragomer in naselja Bevke obveščamo, da se bo od torka, 20. 9. 2022 do nadaljnjega izvajala preventivna dezinfekcija pitne vode s klorovimi preparati. V vodi bo mogoče zaznati vonj po kloru.

Preventivno kloriranje je uvedeno zaradi pojavov, ki so posledica gradnje nove komunalne infrastrukture, ki se izvaja v neposredni bližini obstoječega javnega vodovodnega omrežja in mehansko vpliva na stanje in pojave v njem (dvigovanje usedlin, dodatno segrevanje vode, fizične poškodbe).  Glede ma starost in stanje obstoječega vodovodnega omrežja je tovrstne vplive težko omejiti oz. jih odstraniti, zato se bo preventivna dezinfekcija predvidoma izvajala do zaključka izgradnje nove komunalne infrastrukture.

V primeru pojava motne vode uporabnikom priporočamo, da pustite vode teči vsaj 15 minut do ustalitve temperature oziroma do bistrosti vode. V primeru, da po 15 minutah voda še ne bo bistra, pokličite našo dežurno službo na 041 364 681. Priporočamo tudi, da na vseh pipah snamete in očistite mrežice ali druge nastavke vsaj dvakrat mesečno.

Skladno s Pravnikom o pitni vodi je mejna dovoljena koncentracija natrijevega hipoklorita 0,3 mg/l, preventivna dezinfekcija pa se bo izvajala v koncentracijah do največ 0,15 mg/l.

Ukrep preventivne dezinfekcije ni namenjen le dezinficiranju javnega vodovodnega sistema, ampak tudi interne vodovodne napeljave, za katero je sicer odgovoren uporabnik. Kakovost pitne vode na pipi v objektu je namreč odvisna tako od javnega vodovodnega sistema, kot tudi od internih inštalacij od odjemnega mesta naprej, ki so v zelo različnem stanju (redna/neredna poraba vode na vseh izlivih, stare/nove inštalacije, daljše odsotnosti, slepi rokavi, neustrezno vzdrževanje raznih naprav na interni inštalaciji, kot na primer filtri, …).

Ukrep uporabe klorovih preparatov je začasen in ne vpliva na kakovost pitne vode. Voda bo tudi v času preventivnega kloriranja zdravstveno ustrezna, primerna za pitje, pripravo hrane in osebno higieno.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Share

Kontakt

Javno podjetje komunalno podjetje Vrhnika, d. o. o.

T: 01 750 29 50
F: 01 750 29 51
E: info@kpv.si