Izjava o dostopnosti

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletno mesto www.kpv.si, ki je namenjeno tako strankam našega podjetja kot sicer občanom občin Borovnica, Log – Dragomer in Vrhnika.

Ker želimo spletno mesto čimbolj približati uporabnikom, je stran v procesu prenove, katere cilj je čim boljša uporabniška izkušnja za vse uporabnike.

JP KPV, d.o.o., se zavezuje omogočati dostopnost spletnega mesta v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (Uradni list RS, št. 30/18).

Skladnost

Spletno mesto ni v celoti skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zaradi določenih izjem.

Vsebina, ki ni popolnoma skladna z zahtevami

Določene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Primeri takih vsebin so:

  • skenirani dokumenti v PDF formatu
  • vloge za stranke v PDF in XLS formatu
  • neopisane fotografije in video vsebine starejšega datuma
  • angleški namigi pri vnosnih poljih

Spletno mesto omogoča:

Branje vsebine

Spletna stran je zasnovana tako, da bi bila uporabniško prijazna vsem obiskovalcem. Na spletni strani je omogočena povečava črk s pomočjo poudarjenih povezav in vgrajenih orodij brskalnika: kombinacija tipk [Ctrl] in [+] ter glasno branje.

Prilagodljivost

Ob prilagoditvi velikosti vsebine strani (s standardnimi ukazi/bližnjicami vgrajenimi v brskalnikih) se pri tem struktura spletne strani oziroma njena vsebina ne izgubi.

Vnosna polja in obrazci imajo dodane oznake, ki jih natančneje opisujejo.

Razločnost

Zagotovljen je minimalen kontrast besedil.

Besedilni elementi za prikaz ne uporabljajo slik.

Delo s tipkovnico

Uporabnik se lahko po spletni strani pomika z uporabo tipkovnice (tabulator, stran dol, stran gor), uporaba miške je potrebna zgolj ob prehodu na naslednjo podstran.

Trajanje objave

Večina vsebine na spletni strani ni časovno omejena, z izjemo novic, skladno z iztekom le-teh. Novice so sicer shranjene v arhivu in dostopne na zahtevo.

Napadi in druge fizične reakcije

Spletne strani ne vsebujejo utripajočih vsebin. Noben element na spletni strani ne utripne ali izrazito spremeni barve trikrat v sekundi. Spletna stran je varna za uporabo za vse skupine uporabnikov, ki bi jim bliskovite spremembe in utripajoči elementi lahko povzročili različne reakcije ali napade.

Pomikanje po spletni strani

Spletna stran posodablja naslov na vrhu brskalnika skladno z vsebino, ki je prikazana, tako da uporabnik vselej ve, na kateri podstrani se nahaja.

Aktivni elementi so ustrezno označeni.

Za lažje pomikanje po strani sta na voljo glavni menu na vrhu spletne strani, kjer so navedene najpomembnejše strani, in sekundarna navigacija v levem delu spletne strani, kjer je kazalo po strani bolj razčlenjeno. Kontakti so prikazani v desnem bloku spletne strani. Pri iskanju vsebine na spletni strani si lahko uporabniki pomagajo tudi z iskalnikom na vrhu spletne strani. Drevesni prikaz celotne strukture spletne strani je dosegljiv na spodnjem delu.

Spletna stran uporablja različne tipe naslovov in podnaslovov vsebin. Nabor in paleta barv nista moteča.

Predvidljivost

Uporaba menujev ostaja vselej konsistentna in se ne spreminja med stranmi.

Pomoč pri vnosu

V primeru napačnega vnosa v obrazec je uporabnik na to opozorjen. Vnos se ob tem ne izbriše iz obrazca, tako da ga lahko uporabnik ustrezno popravi.

Kompatibilnost

Uporabniki lahko do spletne strani dostopajo ne glede na to, kateri brskalnik uporabljajo.

Povratne in kontaktne informacije

Veseli bomo informacij o pozitivni uporabniški izkušnji v povezavi z našim spletnim mestom kot tudi vaše prošnje o morebitnih dodatnih prilagoditvah spletne strani za osebe z omejitvami.

Vse informacije nam lahko sporočite na naš elektronski naslov info@kpv.si. Na obvestilo, prošnjo ali zahtevo bomo odgovorili v roku 8 dni od prejema obvestila oziroma prošnje. Če glede na zahtevano vsebino v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bo sporočeno, kdaj bo odgovor podan in razlogi za zakasnitev odgovora.

Inšpekcijski nadzor

V primeru, da ugotovite odstopanja od določil Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo na Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo po navadni ali elektronski poti na naslov: : gp.irsid@gov.siVeč informacij s tem v zvezi vam je na voljo na: https://www.gov.si/drzavni-organi/organi-v-sestavi/inspektorat-za-informacijsko-druzbo


Inšpektorat RS za informacijsko družbo
Ministrstvo za digitalno preobrazbo
Davčna ulica 1
1000 Ljubljana

Datum objave spletnega mesta:

Spletna stran www.kpv.si je bila v obstoječi grafični podobi objavljena leta 2015.


Priprava izjave o dostopnosti

Ta izjava je bila pripravljena 15. 9. 2020 na podlagi samoocene.

Izjava je bila nazadnje pregledana 14. 4. 2023.