Novice

Slavnostna otvoritev vrtine Bevke

  • 7. 10. 2015 09:41:00
  • Nazaj

Župan občine Log - Dragomer, Miran Stanovnik, župan občine Vrhnika, Stojan Jakin, in direktorica Javnega podjetja Komunalno podjetje Vrhnika, mag. Brigita Šen Kreže, so v naselju Bevke včeraj, 6. oktobra 2015, slavnostno odprli vodno vrtino in tako prebivalcem Bevk in občanom Loga - Dragomerja zagotovili pomemben rezervni vodni vir.

Območju občin Vrhnika in Log - Dragomer pripada vodovodni sistem Vrhnika–Borovnica–Log-Dragomer. Temeljni vir napajanja je črpališče Borovniški vršaj. Tu so se že leta 2013 začela izvedbena dela za novo vrtino BV-1/2013. Investicijo sta financirali Občina Vrhnika in Občina Log - Dragomer. Vrtalna dela je opravilo podjetje Geo-Hidro, d.o.o.; za hidrogeološka pa je poskrbel Hidroconsulting, d.o.o.. Dela, vredna  86.700 evrov, so bila končana v prvi polovici leta 2014.

Stara vrtina je zdaj poglobljena na 150 do 200 metrov, omogočila pa naj bi okoli 15 litrov načrpane vode na sekundo. Gradnja novega vodnjaka in njegova vključitev v vodovodni sistem bo občini Log – Dragomer zagotavljala zdaj več vode, kot je potrebuje (okoli 8 litrov na sekundo), to pa pomeni, da tudi ob morebitni okvari ali onesnaženju na vrhniškem oz. borovniškem koncu občani ne bodo ostali brez pitne vode. Vrtina Bevke je bila pred leti že del vodovodnega sistema, a so jo iz njega izključili zaradi oporečne vode. Razlog za to je bila preplitka vrtina (cca 6 metrov), voda iz nje pa je bila onesnažena predvsem zaradi uporabe pesticidov. Pred vključitvijo omenjenega vodnega vira v sistem so odgovorne službe eno leto spremljale kakovost vode  in jo mikrobiološko, fizikalno in kemijsko testirale. Vrtina BV-1/2013 zajema vodo iz razpoklinskega dolomitnega vodonosnika, območje napajanja pa meri približno 772.800m².

Share

Kontakt

Javno podjetje Komunalno podjetje Vrhnika, d. o. o.

Pot na Tojnice 40
1360 Vrhnika
T: 01 750 29 70
E: info@kpv.si