Novice

Slovenska komunalna podjetja opozarjamo: trošimo več, kot je zemlja sposobna proizvesti

  • 30. 11. 2015 12:49:00
  • Nazaj

Slovenska komunalna podjetja smo prejšnji teden v kar 19 občinah po vsej Sloveniji prikazala, koliko naravnih virov dnevno porabi Evropejec. Po podatkih inštituta Sustainable Europe Research Institute vsak od nas porabi kar 43 kg naravnih virov na dan. V povprečju tako porabimo tretjino virov več, kot jih je Zemlja sploh sposobna proizvesti.

Svetovno gospodarstvo s svojo rastjo nevzdržno obremenjuje naravne vire. Evropska unija se tega dobro zaveda in se zavzema za trajnostno naravnano rabo virov. V sklopu teh prizadevanj je pripravila vrsto dokumentov in strategij, med drugim časovni okvir za Evropo, gospodarno z viri, ki je del vodilne pobude za učinkovito rabo virov iz strategije Evropa 2020. Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki je letos potekal od 21. do 29. novembra 2015, je zato posvečen dematerializaciji, ki spodbuja trajnostno rabo virov.

Komunalna podjetja smo v svojih mestih in krajih pokazala, koliko naravnih virov potrošimo vsak dan in za kaj porabimo največ - tj. za hrano in pijačo, prevoz, infrastrukturo in gospodinjstva ter za tehnologijo, knjige in časopise.

Če v povprečju potrošimo 43 kg naravnih virov na dan, to pomeni da potrošimo 17 kg naravnih virov za tehnologijo, knjige in časopise, 13 kg za infrastrukturo, 10 kg za hrano ter pijačo in 3 kg za transport.

Poleg prikaza smo komunalna podjetja občane spodbujala, naj poskušajo izdelek zamenjati s storitvami, si deliti stvari ali si jih izposojati, ponovno uporabljati izdelke in uporabljati čim bolj trajnostne materiale.

Prikaz, koliko naravnih virov potrošimo vsak dan, je nastal na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva, ki je tudi letošnja koordinatorka Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov v Sloveniji. Direktorica Zbornice komunalnega gospodarstva Alenka Gorza Jereb je ob tem dejala:

»Dejstvo je, da danes trošimo več kot imamo, saj porabimo tretjino virov več kot jih je Zemlja sploh sposobna proizvesti. Zato je prav, da občane povabimo k razmisleku o svojih navadah in potrošniških vzorcih ter jim pokažemo kako lahko ravnajo drugače.«

Prikaz je potekal v 19 občinah po vsej Sloveniji – v Ljubljani, Kopru, Izoli, Piranu, Ajdovščini, Novi Gorici, Lendavi, Murski Soboti, Grosuplju, v Trbovljah, Gorjah, na Bledu, Kočevju, Domžalah, Krškem, Velenju, na Vrhniki, v Slovenskih Konjicah in na Ptuju.

Tudi na vrhniški komunali smo s praktičnim prikazom v občinah Borovnica, Log - Dragomer in Vrhnika občane povabili k razmisleku o svojih nakupovalnih navadah in potrošniških vzorcih ter jim pokazali, kako ravnati drugače.V trgovini Depo pa so vzporedno s predstavitvijo potekale delavnice, kjer smo iz odpadkov izdelovali uporabne okraske in novolente izdelke(npr. rožice iz plastike) .

Ker gre za pomembno in inovativno pobudo tudi na ravni Evropske unije, je Zbornica komunalnega gospodarstva iniciativo prijavila tudi v sklop aktivnosti Europan Week for Waste Reduction. Obenem pa se iniciativa poteguje tudi za European Week for Waste Reduction awards, ki nagrajuje najboljše in inovativne aktivnosti na področju preprečevanja odpadkov.

Share

Kontakt

Javno podjetje Komunalno podjetje Vrhnika, d. o. o.

Pot na Tojnice 40
1360 Vrhnika
T: 01 750 29 70
E: info@kpv.si